Dit jaar (2022) viert Utrecht dat de stad 900 jaar stadsrechten heeft. Uiteraard werd dit groots aangepakt met vele bijzondere projecten. Één daarvan was “gekomen om te blijven” waar ik 200 portretten voor fotografeerde. Onder het motto “die stad, dat zijn wij”; met al onze verschillende gezichten. We zijn verschillend, maar hebben ook veel gemeen. Bijvoorbeeld de reden waarom we naar Utrecht kwamen, of waarom onze familie naar Utrecht kwam.

Portretten gekomen om te blijven - ZW - ©GittaPolak
Een greep uit de 200 portretten die ik gemaakt heb…

Wat is Gekomen om te blijven?
Een overzicht van 900 inwoners uit de stad Utrecht, van nu en vroeger; aan de hand van portretten in beeld en geluid. Verhalen over hoe ze in Utrecht terecht zijn gekomen en zijn gebleven.

Project "gekomen om te blijven." 900 portretten op posters

Deze portretten hebben het afgelopen jaar door heel Utrecht gehangen. De posters bevatten een QR-code, die leidt naar het verhaal achter de geportretteerde. Dat zijn niet alleen Utrechters van nú, maar ook historische figuren zoals Trijn van Leemput uit 1530, ingesproken door stemacteurs.” Als je in Utrecht woont of er met enige regelmaat komt  dan heb je de posters vast wel zien hangen in de stad.

Op 11 november zullen alle 900 portretten die we hebben gemaakt in een tijdcapsule worden geplaatst. Pas over 100 jaar – op 2 juni 2122 – bij de viering van Utrecht 1000 zal de tijdcapsule weer worden geopend, zodat de Utrechters van de toekomst een uniek inkijkje krijgen in het Utrecht van 2022. Hoe leuk is dat!?

Een aantal portretten voor het project, "gekomen om te blijven" in kleur bewerkt.
Een aantal van de portretten in kleur

Gekomen om te blijven is een project van de Stichting De duvel en z’n ouwe moer. En ik vond het geweldig om aan dit mooie project te kunnen meewerken!
Het hele project is hier te vinden!

Wil je ook een mooi portret; van je kind, van jezelf, voor je bedrijf, of heb een andere bijzondere gelegenheid?
Neem dan contact met mijn op en laat me iets moois voor je maken!